Αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας με θέμα «…αγαπημένες συνήθειες…» .

Αθήνα, 25/10/2019. Με τα αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας στο σχολικό συγκρότημα των 16ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών, ολοκληρώθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης για την Ψωρίαση που υλοποιήθηκε από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία – ΕΔΑΕ με τη στήριξη της LΕΟ Pharma Hellas.

Στην τοιχογραφία με ιδιαίτερη καλλιτεχνική «έκφραση» (graffiti) αναδεικνύονται αγαπημένες συνήθειες/αθλήματα, όπως η κολύμβηση,  η ποδηλασία και το βόλεϊ ενώ κυριαρχεί η φράση «Μην αφήνεις πίσω αγαπημένες συνήθειες», στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ενθάρρυνσης. H εικαστική παρέμβαση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» της ομάδας UrbanAct, με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την συμμετοχή του καλλιτέχνη Life In Colour.

Το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης ήταν «Μην αφήνεις πίσω αγαπημένες σου συνήθειες λόγω της Ψωρίασης» με στόχο την παρότρυνση των ασθενών με Ψωρίαση να επισκεφθούν το Δερματολόγο τους, να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα αναφορικά με τη νόσο, ώστε σε συνεργασία μαζί του να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Βασικό επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας ήταν το spot με θέμα αγαπημένες καθημερινές συνήθειες όπως το κολύμπι, το γυμναστήριο, η περιποίηση των μαλλιών, οι αγορές στα μαγαζιά, το beach volley στην παραλία, η ποδηλασία, η μαγειρική, το θέατρο, συνήθειες που σε αρκετές περιπτώσεις αποφεύγουν τα άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης.

Πρωταγωνιστής του spot ήταν ο γνωστός ηθοποιός/σκηνοθέτης Τάσος Ιορδανίδης που συμβούλευε τους ασθενείς να μην αφήνουν την Ψωρίαση να καθορίζει τις επιλογές τους και τους παρότρυνε να επισκεφθούν τον Δερματολόγο τους, για να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα αντιμετώπισης της νόσου.

Αφετηρία έναρξης της ενημερωτικής εκστρατείας ήταν η προβολή του spot ως κοινωνικό μήνυμα στην τηλεόραση αλλά και στο Διαδίκτυο, όπου η εκστρατεία «ταξίδεψε» ψηφιακά, διαδίδοντας το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Οι προβολές του spot στο Διαδίκτυο και το youtube ξεπέρασαν τις 330.000. Την ηλεκτρονική σελίδα της εκστρατείας με χρήσιμα εργαλεία, συμβουλές και ποικίλα θέματα αναφορικά με την ψωρίαση και την αντιμετώπισή της επισκέφθηκαν περισσότεροι από 27.000 χρήστες του Διαδικτύου.

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, κ. Γιώργος Κοντοχριστόπουλος, αναφερόμενος στην ενημερωτική εκστρατεία τόνισε: «Ενόψει και της παγκόσμιας ημέρας Ψωρίασης θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πάσχοντες από Ψωρίαση και να τους παρακινήσουμε να επισκεφθούν τον Δερματολόγο τους ώστε να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου. Η ψωρίαση είναι χρόνια, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που προσβάλλει περίπου το 2% των Ελλήνων, με το 80% να πάσχει από ήπια – μέτρια ψωρίαση. Σύμφωνα με έρευνες σε ασθενείς, το 94% αυτών δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους και το 88%, νιώθει ότι επιβαρύνεται ουσιαστικά η ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την θεραπεία. Με το συγκεκριμένο έργο συμβάλουμε πέρα από την αισθητική αναβάθμιση και ανάπτυξη του αστικού τοπίου και στην ενθάρρυνση των ασθενών να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας».

Σχετικά με την ψωρίαση

Υπολογίζεται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ψωρίαση,[i] συμπεριλαμβανομένων 14 περίπου εκατομμυρίων Ευρωπαίων.[ii] Πρόκειται για μια κοινή, χρόνια,  φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα.[iii] Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, κνησμό και ερύθημα (επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος).iii

Η ψωρίαση μπορεί να εξελιχθεί σε μια επώδυνη νόσο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα και κοινωνικό στίγμα, ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου.iii Άτομα με ψωρίαση, ειδικά όσα εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων,[iv] όπως καρδιακά νοσήματα[v],[vi],[vii]  και μεταβολικά νοσήματα (συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας).[viii] Επιπλοκές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, είναι επίσης πιο συχνές στα άτομα με ψωρίαση.[ix] Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι επιπτώσεις της ψωρίασης υποτιμώνται και ο Οργανισμός προτρέπει σε δράση για την καταπολέμηση του στίγματος και τη βελτίωση των θεραπειών.[iii]


[i] The International Federation of Psoriasis Associations. Available at: https://ifpa-pso.com/ (Accessed March 2019).

[ii] Ortonne J, et al. Eur J Dermatol 2004;14:41–45.

[iii] World Health Organization (WHO). Global Report on Psoriasis. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204417/1/9789241565189_eng.pdf (Accessed March 2019).

[iv]Reich K.  Eur Acad Dermatol Venereol 2012;26(2):3–11.

[v] Gelfand JM, et al. JAMA 2006;296:1735–41.

[vi] Ahlehoff O, et al. Eur Heart J 2012;33:2054–64.

[vii] Lowes MA, et al. Ann Rev Immunol 2014;32:227–35.

[viii] Langan SM, et al. J Invest Dermatol 2012;132(3 Pt 1):556–562.

[ix] Dalgard F, et al. JID 2015;135(4):984 –991.