Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης 2020: «Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε».

Ημερομηνία: 31/10/2020
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Συνεχίζεται η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης «Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε» υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ.

Η 29η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Ψωρίαση (IFPA) και είναι αφιερωμένη στα άτομα που ζουν με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

«Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε»

Παράλληλα στην Ελλάδα συνεχίζεται η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε», σε μια ιδιαίτερη περίοδο, όπου κρίνεται αναγκαίο οι ασθενείς με ψωρίαση να επισκεφθούν και να εμπιστευτούν το Δερματολόγο τους, ώστε σε συνεργασία μαζί του να βρουν τη θεραπεία που τους ταιριάζει.

Το επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας είναι ένα spot διάρκειας 40’’, το οποίο επαναπροβάλλεται εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας ως κοινωνικό μήνυμα μετά από έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο.

Η εκστρατεία ταξιδεύει ψηφιακά στο Διαδίκτυο και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Την ειδικά διαμορφωμένη σελίδα https://psoriasis.myderma.info/xekathariseto , με χρήσιμο ενημερωτικό υλικό αλλά και συμβουλές αναφορικά με την ψωρίαση, και τον σημαντικό ρόλο του Δερματολόγου στην αντιμετώπιση της νόσου, έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 17.000 χρήστες μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, αναφερόμενος στην ενημερωτική εκστρατεία και την Παγκόσμια Ημέρα τόνισε: «Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα αλλά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Προσβάλλει κατά μέσο όρο το 1,5%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα 2/3 των ασθενών πάσχουν από ήπια μορφή και το 1/3 από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου. Η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στο 75% των περιπτώσεων παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα από τους άνδρες. Στόχος μας, μέσω της εκστρατείας, είναι να παρακινήσουμε τους ασθενείς να επισκεφθούν και να εμπιστευτούν τον Δερματολόγο τους και να αναζητήσουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η επιστήμη εξελίσσεται και υπάρχουν διαθέσιμες νέες στοχευμένες θεραπείες με μακροχρόνια αποτελέσματα για τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπισή της».

Σχετικά με την ψωρίαση

Υπολογίζεται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ψωρίαση, [i] συμπεριλαμβανομένων 14 περίπου εκατομμυρίων Ευρωπαίων. [ii] Πρόκειται για μια κοινή, χρόνια, φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα. [iii] Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, κνησμό και ερύθημα (επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος). iii

Η ψωρίαση μπορεί να εξελιχθεί σε μια επώδυνη νόσο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα και κοινωνικό στίγμα, ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου.iii Άτομα με ψωρίαση, ειδικά όσα εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων, [iv] όπως καρδιακά νοσήματα [v] , [vi] , [vii] και μεταβολικά νοσήματα (συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας). [viii] Επιπλοκές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, είναι επίσης πιο συχνές στα άτομα με ψωρίαση. [ix] Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι επιπτώσεις της ψωρίασης υποτιμώνται και ο Οργανισμός προτρέπει σε δράση για την καταπολέμηση του στίγματος και τη βελτίωση των θεραπειών.iii

Σχετικά με την ΕΔΑΕ

Σκοπός της ΕΔΑΕ είναι η προώθηση της επιστήμης της Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στους Έλληνες ιατρούς, διατηρώντας την άσκηση και επεκτείνοντας τη γνώση της Δερματολογίας, της Αφροδισιολογίας και σχετικών διαταραχών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.edae.gr

Εκ Μέρους της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας.
ww.edae.gr[i] The International Federation of Psoriasis Associations. Available at: https://ifpa-pso.com/ (Accessed March 2019).

[ii] Ortonne J, et al. Eur J Dermatol 2004;14:41–45.

[iii] World Health Organization (WHO). Global Report on Psoriasis. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204417/1/9789241565189_eng.pdf (Accessed March 2019).

[iv] Reich K. Eur Acad Dermatol Venereol 2012;26(2):3–11.

[v] Gelfand JM, et al. JAMA 2006;296:1735–41.

[vi] Ahlehoff O, et al. Eur Heart J 2012;33:2054–64.

[vii] Lowes MA, et al. Ann Rev Immunol 2014;32:227–35.

[viii] Langan SM, et al. J Invest Dermatol 2012;132(3 Pt 1):556–562.

[ix] Dalgard F, et al. JID 2015;135(4):984 –991.